In dit hoofdstuk wordt beschreven welke ontwikkelen wij zien in het gemeentebestuur. Wat is onze rol als gemeente in de Barendrechtse samenleving? Hoe besturen wij? Waar houden wij rekening mee? En hoe werken wij daarbij samen?
De gemeentelijke overheid heeft een unieke positie. De gemeentelijke overheid is het eerste aanspreekpunt voor inwoners, instellingen en bedrijven. In haar dienstverlening handelt de gemeente zonder vooringenomenheid. De gemeente is een middel om te komen tot een gemeenschap.
Barendrecht is een zelfstandige gemeente onder de rook van Rotterdam.
Gemeenten moeten meer nadenken over hun rol in de samenleving. Dit komt omdat inwoners meer invloed op de besluitvorming willen hebben. Van de gemeente wordt een meer ondersteunende rol verwacht. Dit heeft twee redenen:
Onze samenleving is zeer dynamisch. Dit brengt kansen, maar ook onzekerheden met zich mee. Het is niet langer vanzelfsprekend dat gemeentelijke overheden alle maatschappelijke vraagstukken oplossen.
Meer mensen zijn hoger opgeleid, mondiger, rijker en vooral zelfbewuster. Zij willen vaker meedenken en meebeslissen.
De overheid beschikt over veel algemene, openbare informatie. Er zijn initiatieven om deze data goed vindbaar en toegankelijk te maken, in de vorm van open data.
Overheidscommunicatie zal meer digitaal gaan plaatsvinden. Daarbij wordt er wel gelet op mensen die niet de mogelijkheid hebben om digitaal hun producten of diensten aan te vragen.
Uit de gesprekken heeft u het volgende meegegeven:
De gemeente moet een vraagbaak zijn.
De gemeente moet luisteren naar haar inwoners.
Initiatieven vanuit de samenleving moeten serieus behandeld worden.
Initiatieven moet ondersteund en gefaciliteerd worden.
De gemeente moet flexibel zijn.
Het bestuur moet transparant zijn.
Uit onderzoek blijkt, dat 81% van u het vanzelfsprekend vindt (onder voorwaarden) om zaken zelf op te pakken[1]. Kwetsbare mensen helpen wij hierbij. Wij waarderen initiatieven uit de samenleving en willen hiervan leren, zónder het initiatief over te nemen. Door in gesprek te gaan, samen op te trekken en verbindingen te leggen, willen wij nabij zijn. Want ieder initiatief is uniek.
Wij willen initiatiefnemers meer ruimte geven om te ontwikkelen. Wij willen meer (in de wijken) aanwezig zijn en aanspreekbaar zijn. Ook vindt u het belangrijk dat wij betrokken en soms sturend aanwezig blijven. Wij willen graag een goede netwerkpartner zijn, om partijen verbinden, zodat nieuwe samenwerkingsvormen kunnen ontstaan.
Een goede samenwerking met andere overheden is noodzakelijk. Want veel vraagstukken trekken zich niets aan van gemeentegrenzen. Denk aan vraagstukken op het gebied van veiligheid, jeugdzorg en openbaar vervoer. Wij zorgen ervoor dat wij uw belangen hierbij zo goed mogelijk meenemen. Om dit goed te kunnen doen, blijven wij met u in gesprek.
De toekomst en de bewegingen die beschreven zijn in de vorige hoofdstukken vragen een gemeente (zowel bestuur als organisatie) die meer dan ooit flexibel is in de rollen en de stijlen waarin zij acteert. Wij hebben daarbij de volgende leidende principes:
Wij zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen.
Wij brengen inwoners, bedrijven en instellingen samen in een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Dit zien wij als onze belangrijkste taak. Dit lukt alleen als u de ruimte krijgt om zelf initiatief te nemen. Wij zorgen ervoor dat niemand uitgesloten wordt, dat er ruimte is en respect voor iedereen, voor verschillen tussen wijken, groepen en individuen.
Een bijzonder aandachtspunt vormt de stimulans voor zorg voor elkaar.
In ons beleid en onze sturing verleggen we de aandacht van proces, kosten en beheersing naar uitkomsten en maatschappelijke resultaat.
Wij willen ons onderscheiden door een innovatieve wijze van werken, op alle niveaus waarop wij als gemeente acteren (eigen organisatie, samenwerking tussen college en raad, samenwerking met partners en interactie met de samenleving als geheel).
Wij zien een kentering in de aansturing van de gemeente. Van een op rechtmatigheid gestuurde gemeente zal het accent meer komen te liggen op het maatschappelijk effect. De centrale vraag daarbij is of het door ons ingezette beleid de gewenste resultaten in de samenleving heeft.
Voor de komende periode zien wij een verschuiving van een reactieve gemeente naar een proactieve gemeente. Het fysieke loket zal grotendeels vervangen worden door een digitaal loket. Toch houden wij ook in de toekomst een fysiek loket waar iedereen terecht kan met vragen. Dit geeft onze gemeente een persoonlijk gezicht. In deze digitale tijd is het makkelijk om persoonlijk contact achterwege te laten. Een uittreksel aanvragen, uw verhuizing doorgeven, een horecavergunning aanvragen, dit kan allemaal al digitaal. Maar u stelt persoonlijk contact zeer op prijs. Daarmee bedoelt u vooral: luisteren naar uw wensen en klachten. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat onze dienstverlening laagdrempelig is. En voor iedereen toegankelijk. Een fysiek loket helpt daarbij.
Door de digitalisering wordt het ook mogelijk om onze diensten op andere plaatsen in Barendrecht aan te bieden. Hiermee zijn wij al begonnen door sociale wijkteams in te zetten. De digitalisering vraagt dat wij zorgvuldig omgaan met uw gegevens. U moet erop kunnen vertrouwen dat uw gegevens niet misbruikt worden door anderen.
Steeds meer Barendrechters zoeken via social media contact met ons en onze partners. Social media zijn een belangrijke manier geworden om contact te onderhouden en deel te nemen aan de samenleving, maar niet iedereen houdt de snelle ontwikkelingen van digitalisering bij. Samen met u hebben wij daarom aandacht voor de mensen die het moeilijk vinden om de snelle ontwikkelingen bij te houden en aansluiting missen.
Gezien de veranderingen in de samenleving zal onze rol met betrekking tot initiatieven van de samenleving veranderen. Wij zullen:
de aanwezige kracht en energie in de Barendrechtse samenleving versterken, door kansen te bieden aan initiatieven van inwoners;
een andere, vaak kleinere, rol bij initiatieven van de samenleving hebben;
loslaten en ruimte geven voor initiatieven, waarbij ook ruimte wordt gegeven om te experimenteren. (Voor het gemeentebestuur betekent dit vertrouwen, waardering en steun bieden zonder het initiatief over te nemen. Ambtenaren krijgen een andere rol, in plaats van toetser worden zij meer facilitator of verbinder.).
Voor de toekomst zien wij Barendrecht als zelfstandige gemeente die door middel van samenwerking met zijn inwoners, partners en andere overheden een fijne plek blijft om te wonen.
terug
omhoog