visie, doel , leeswijzer, opbouw
Zoals al in het voorwoord van burgemeester Van Belzen is aangegeven, zijn in de periode 2008-2017 vele zaken veranderd. En de ontwikkelingen staan niet stil. Dit betekent dat nagedacht moet worden over de positie van de gemeente Barendrecht. Het is belangrijk om als gemeente een koers te bepalen. Welke ambities heeft Barendrecht en wat voor gemeente wil Barendrecht zijn? Dit zijn twee vragen die in de visie op Barendrecht worden beantwoord.
Een visie geeft een beeld op de toekomst. Een beeld waarin alle inwoners, instellingen en ondernemers zich herkennen. Een visie geeft antwoord op de vraag ‘waar staan we voor?’. De visie geeft ook aan waarom welke keuzen gemaakt worden voor bepaalde onderwerpen (‘waar gaan we voor?’).
Door middel van een visie maken wij de kansen en ontwikkelingen inzichtelijk waar de gemeente de komende jaren mee te maken krijgt. Vooruitkijken maakt het mogelijk te bezien welke zaken behouden moeten worden, moeten veranderen of beter moeten. De visie is een leidraad en het toetsingskader voor alle gemeentelijke beleidsterreinen. Daarnaast geeft de visie een politiek draagvlak voor te maken beleidskeuzes in de toekomst. Tenslotte geeft de visie een duidelijke koers aan voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie. Het is een levend document en het is niet uitputtend. De visie kan richting geven aan het nieuwe coalitieakkoord.
De visie is geen uitvoeringsplan, maar een leidraad op hoofdlijnen, die vertaald wordt in concrete plannen (een uitvoeringsagenda). Pas dan komt ook de financiële haalbaarheid aan de orde. In deze visie zijn geen plannen opgenomen die op voorhand niet haalbaar zijn. De visie biedt een realistisch perspectief.
Zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders hebben aangegeven dat de visie in directe samenspraak met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen in Barendrecht tot stand moest komen. Door middel van interviews en bijeenkomsten hebben wij bouwstenen van u gekregen voor de visie.
Naast de door u aangedragen bouwstenen, hebben wij ook gebruik gemaakt van het rapport ‘Waar staat Barendrecht 2017, burgerpeiling’, de ‘Roadmap Next Economy’ van de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en de energieagenda ‘Naar een CO₂-arme energievoorziening’.
Om goed vooruit te kunnen kijken, is het van belang om het verleden te kennen. In het hoofdstuk Geschiedenis wordt kort beschreven hoe Barendrecht is ontstaan, wie de Barendrechters zijn en waar Barendrecht nu staat.
Vanuit het verleden wordt vervolgens aan de hand van vier hoofdthema’s ingegaan op diverse onderwerpen die voor de ontwikkeling van Barendrecht belangrijk zijn. Deze thema’s zijn: Wonen, Werken, Samen leven en Besturen. De thema’s Wonen, Werken en Samen leven kennen diverse onderwerpen.
Deze thema’s worden volgens een vaste vorm uitgewerkt. De thema's worden onderverdeeld in paragrafen. In de paragrafen komen de onderwerpen aan de orde die met het hoofdthema te maken hebben. De paragrafen starten met algemene karakteristieken van Barendrecht op het onderwerp. Daarna beschrijven wij de door ons waargenomen trends en ontwikkelingen. De trends en ontwikkelingen kunnen zowel landelijk, regionaal als lokaal zijn. De resultaten van de gesprekken en bijeenkomsten komen daarna aan bod. Vervolgens wordt weergegeven waar de gemeente al aan werkt. Op basis van de ambities uit de thema's beschrijven wij onder de thema's ook wat de consequenties zijn voor de rol van de gemeente. Tenslotte wordt onder de Samenvatting een overzicht gegeven van de punten waarop wij gaan investeren. Dit is geen uitputtende lijst.
terug
omhoog