Zelfredzaamheid heeft niet alleen betrekking op ouderen, maar ook op jongeren. Zelfredzaamheid richt zich ook op mensen met een andere achtergrond. Zelfredzaamheid verwijst naar individueel gedrag, maar we hebben elkaar nodig. Mensen zijn van betekenis voor elkaar. Van samenredzaamheid is sprake wanneer mensen zich verbonden voelen met een gemeenschap en de identiteit van die gemeenschap ondersteunen. Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Het 'met elkaar redden' is een vorm van 'samenredzaamheid' van de burger, familie, vrienden, de straat, de wijk, de vereniging en vrijwilligers. Samenredzaamheid betekent niet dat professionals aan de kant toekijken of pas aan de slag gaan als die samenredzaamheid is uitgeput: de professionals richten zich erop om mensen in hun eigen regie en draagkracht te versterken.
Wij verstaan onder zelfredzaamheid:
het zelf regie voeren over je eigen leven (zelf bepalen);
het op eigen kracht je leven leiden (zelf kunnen);
het onder eigen verantwoordelijkheid je leven leiden (zelf moeten of mogen).
Zelfredzaamheid is alleen mogelijk indien er ook sprake is van stabiele wijken. Wijken waar het veilig is. Waar de straten schoon zijn en de buitenruimte heel is. Waar de inwoners hun buren kennen. Waar de inwoners elkaar aanspreken op hun gedrag.
De komende jaren zal Barendrecht vergrijzen. Ouder worden doen we graag in de eigen omgeving. De vraag naar goede gezondheidszorg (lichamelijk en geestelijk) en andere woonruimte zal toenemen (zie ook Wonen).
Het eigen denken en doen van mensen staat steeds meer centraal. Het wordt steeds belangrijker om zelf dingen te kunnen beslissen, zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en je persoonlijk te ontwikkelen. Als gevolg hiervan kan de sociale samenhang afnemen.
Individualisering kan tot gevolg hebben dat sociale relaties met andere mensen, zoals familieleden, vrienden en kennissen, onder druk komen te staan. Eenzaamheid is een groeiend probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of een persoon eenzaam is. Eenzaamheid is niet alleen het probleem van ouderen, ook jongeren ervaren eenzaamheid.
Digitalisering zal onze samenleving in de komende jaren verder gaan beïnvloeden. Social media, zoals Facebook, YouTube en Twitter, spelen een steeds grotere rol in ons leven en dat van onze kinderen.
De komende jaren zal rekening gehouden moeten worden met verdergaande migratie. Deze migratie komt voort uit de economische veranderingen, waardoor werknemers uit Barendrecht vertrekken, maar ook naar Barendrecht zullen gaan komen. Dit zal niet alleen vanuit Nederland gebeuren, maar ook vanuit andere landen binnen de Europese Unie. Daarnaast kunnen ook vluchtelingen zich in Barendrecht komen vestigen.
Al deze veranderingen kunnen de tegenstellingen in de Barendrechtse samenleving groter maken. Niet alleen tussen jong en oud, maar ook tussen arm en rijk, zelfredzame mensen en hulpbehoevende mensen en mensen die de digitalisering aan kunnen en mensen die dat niet kunnen.
In zijn algemeenheid bent u tevreden. Uit het onderzoek ‘Waar staat Barendrecht 2017, burgerpeiling’, blijkt dat ruim 90% van u gelukkig is. Ten opzichte van de regio scoort onze gemeente iets beter dan de andere gemeenten.
U vraagt meer aandacht voor mensen met een laag inkomen. Volgens u als inwoner en instelling is er vooral aandacht nodig voor mensen met een laag inkomen (bijstand of het minimumloon). Deze mensen kunnen de boot missen. Daarom is het zo belangrijk dat mensen meedoen aan de samenleving, in welke vorm dan ook.
U geeft aan dat er in Barendrecht veel mogelijkheden zijn voor laagdrempelige hulp, maar dat is lang niet altijd bekend. U vindt het belangrijk dat wij hierover beter communiceren, zodat iedereen goed weet welke sociale voorzieningen er zijn.
Als instellingen wilt u graag weten wat het aanbod is bij de andere instellingen. Niet alleen bij de grote organisaties, maar juist ook bij kleinere organisaties, zodat u mensen goed kunt doorverwijzen naar de juiste hulp.
Als maatschappelijke partner maakt u zich zorgen om de vluchtelingen en met name hun kinderen.
U vraagt daarbij aandacht voor het gebrek aan tolken. U stelt voor dat wij als gemeente daarbij een rol gaan spelen.
U merkt dat er op sommige plaatsen minder begrip is tussen mensen. De invloed op de sfeer in de buurt baart u en ons zorgen. De onderlinge tolerantie kan hoger.
In het onderwijs ziet u meer diversiteit. U vraagt ook daar aandacht voor integratie.
Barendrecht is een prettige gemeente om in te wonen. U bent van mening dat dit staat of valt met onze vrijwilligers. U vraagt aandacht voor deze vrijwilligers. Uit onze burgerpeiling blijkt dat ruim 20% van u vrijwilligerswerk verricht.
1.
Wij verdiepen ons samen met u in de vraag: wat is er nodig om deze kwetsbare inwoners te helpen? De sociale kaart is hierbij een belangrijk instrument. Ook ontmoeten de sociale partners elkaar regelmatig in levenden lijve. Dat noemen we de levende sociale kaart. Wij, als gemeente, stimuleren dit door samen met u regelmatig netwerkbijeenkomsten te organiseren.
2.
Eenzaamheid is soms moeilijk te achterhalen door de gemeente of welzijnsorganisaties. Mensen willen niet altijd gevonden worden of hebben geen zorg nodig. Initiatieven als Valpreventie zijn daarom belangrijk. Valpreventie voor senioren heeft namelijk mede tot doel om mensen weer een sociale omgeving te bieden.
3.
De jeugd doet mee in Barendrecht. We willen samen met de jeugd in Barendrecht bepalen wat belangrijk is. We luisteren naar de jeugd. Wat zijn belemmeringen voor hen om te doen wat zij willen? Wat hebben zij nodig?
4.
In Lagewei is Blok0180 geopend waar jongeren tussen 16 en 23 jaar terecht kunnen voor activiteiten. Daarnaast is er in Carnisselande The Wave voor jongeren tussen 10 en 16 jaar. In deze centra kunnen jongeren elkaar ontmoeten, vinden activiteiten (o.a. sportactiviteiten, gameavonden en muziekfeesten) en workshops plaats en krijgen jongeren ook nadrukkelijk de mogelijkheid zelf een activiteit of evenement te organiseren, eventueel met ondersteuning van een jongerenwerker.
5.
Er is een Cruyff Court geopend in Lagewei (als onderdeel van een sportplein) waar nieuwe mogelijkheden ontstaan voor recreatie en sport voor jongeren.
De komende tijd gaan wij ons richten op:
Passende woonruimte
Een belangrijk element van de zelfredzaamheid is een passende woonruimte. Samen met u gaan wij de komende jaren verkennen hoe wij invulling kunnen geven aan de doelstelling ‘Langer thuis wonen’. U vindt het namelijk belangrijk dat u, uw kinderen, uw ouders en uw kwetsbare medebewoners prettig kunnen (blijven) wonen.
Het verlagen van de drempels betreffende hulp
Het is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen om hulp te vragen. Samen met u nemen we de drempels weg voor deze personen. Dit is een opgave voor mensen in de buurt, de vrijwilligers, de maatschappelijke partners of instellingen en de gemeente. Dit vraagt om mensen zonder ‘negen tot vijf’ mentaliteit. En mensen die niet automatisch uitgaan van iemands eigen kracht.
Versterken van onze partners
We stimuleren organisaties die middenin de samenleving staan en de kwetsbare groepen beter in beeld hebben en hen begrijpen. Wij willen deze organisaties versterken en samen optrekken.
Digitalisering als middel tegen eenzaamheid
Eenzaamheid pakken wij graag samen met u aan. Het kan daarbij al gaan om simpele dingen, zoals een telefooncirkel organiseren. Maar ook digitale oplossingen kunnen eenzaamheid tegengaan. Denk aan een robot in huis die mensen helpt. Systemen in en rond het huis die mensen helpen bij dagelijkse taken (domotica). Of een tablet waarmee u een gesprek kunt voeren met iemand die ver weg woont. Digitalisering heeft het imago dat dit persoonlijk contact vermindert, maar wij zien hierin dus ook kansen.
We blijven graag in gesprek met jongeren
Daarbij sluiten we aan bij hun wereld, ook digitaal. Jongeren en ouderen kunnen ook van elkaar leren. Dit stimuleren wij, samen met u. Maatschappelijke stages dragen bij aan de ontwikkeling van jongeren en leveren een bijdrage aan een prettige sociale samenleving.
Er worden mogelijkheden onderzocht voor een nieuwe Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in Carnisselande, in samenwerking met onze partners uit het jeugdoverlastoverleg. Onderzocht moet worden wat jongeren willen, waar jongeren graag staan en waarom huidige voorzieningen niet voldoen.
Er wordt samen met culturele partners gewerkt aan het realiseren van een passend aanbod voor onder andere jongeren op het gebied van kunst en cultuur.
Op onderwijsgebied hebben wij veel te bieden. In Barendrecht woonden op 1 januari 2017 ruim 9.400 kinderen en jongeren in de leeftijd van vier tot achttien jaar. Onze gemeente telt zestien basisscholen waar verschillende typen onderwijs gegeven worden: protestants-christelijk, rooms-katholiek, reformatorisch, Montessori, Jenaplan en openbaar. Ook zijn er vier scholen voor voortgezet onderwijs, met alle niveaus die mogelijk zijn. Daarnaast hebben wij drie scholen voor speciaal onderwijs.
Uit de gesprekken en de bijeenkomst blijkt dat u onderwijs noodzakelijk vindt voor de ontwikkeling van de jeugd. In het algemeen heeft u een positief beeld over onderwijs in Barendrecht. U vraagt aandacht voor:
onderwijs op kleinere schaal;
de diversiteit van de samenleving;
de relatie met aansluiting op arbeidsmarkt;
het zoeken van verbinding met de Agrifood sector.
Wij hechten veel waarde aan goed onderwijs. Daar investeren wij in. Mooie voorbeelden hiervan zijn de nieuwbouw van CSG Calvijn en het Dalton Lyceum in de wijk Lagewei en de nieuwbouw van de Focus Beroepsacademie aan de Dierensteinweg. Bij de Focus Beroepsacademie is ook een sporthal gebouwd die voldoet aan de eisen van NOC*NSF. Niet alleen de school, maar ook sportverenigingen maken gebruik van deze sporthal.
Samen met de netwerkpartners (kinderopvang en centrum voor Jeugd en Gezin) wisselen wij via het LEA-overleg (Lokaal Educatieve Agenda) informatie uit. Ook ontwikkelen wij samen beleid met als focus de veilige en stimulerende ontwikkeling van het kind.
Via het OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) hebben wij afstemming met de scholen op de gebieden van onderwijshuisvesting, onderwijsachterstanden en passend onderwijs.
Barendrecht heeft goede onderwijsvoorzieningen. Over het algemeen is men tevreden over het onderwijs. Het aantal leerlingen op het voorgezet onderwijs zal in 2025 op het hoogtepunt zijn.
Op het basisonderwijs is er krimp merkbaar. Dat heeft soms tot gevolg dat ruimten niet (volledig) benut worden. Wij willen dat deze ruimten wel worden gebruikt, omdat wij weten dat maatschappelijke organisaties wel behoefte hebben aan ruimte. De gemeente kan hier een makelaarsfunctie vervullen.
Veiligheid is één van de voorwaarden om prettig met elkaar te kunnen samenleven. Bij het begrip veiligheid maken we onderscheid tussen subjectieve veiligheid en objectieve veiligheid. Subjectieve veiligheid gaat over uw gevoel van veiligheid. Objectieve veiligheid gaat over cijfers: feitelijk waarneembare onveilige situaties of voorvallen. Voor beide typen veiligheid zetten wij ons in, omdat veiligheid een belangrijk onderwerp is dat ons bindt.
Georganiseerde criminaliteit ondermijnt steeds meer het lokale gezag. Bij ondermijning maakt de onderwereld misbruik van de bovenwereld voor het uitvoeren van haar criminele activiteiten. Ondermijnende criminaliteit is misdaad die het vertrouwen in de rechtsstaat aantast. Voorbeelden van ondermijning zijn het verhuren van schuren en loodsen zonder nadere controle (mogelijk gebruikt voor wietplantages), winkels waar nauwelijks klanten komen (mogelijk verhulling van illegale praktijken) en eenzelfde persoon die geregeld een paspoort aanvraagt voor een andere vrouw (mogelijk illegale prostitutie). Om deze criminaliteit beter te kunnen bestrijden komt er een Ondermijningswet. Met de Ondermijningswet zijn wij straks beter in staat om de noodzakelijke informatie-uitwisseling binnen de gemeenten zelf én met andere partijen vorm te geven.
De verdergaande digitalisering biedt mogelijkheden voor groei, maar veroorzaakt ook een groter risico op cybercrime. Het gaat hierbij onder andere over hacken, cyberpesten en frauduleuze handelingen. Door de toename van cybercrime wordt een effectieve aanpak belangrijker dan ooit. De traditionele aanpak, gebaseerd op antivirussoftware en firewalls, is niet meer voldoende. In de toekomst gaan organisaties in de aanval, er vanuit gaande dat hun netwerk continu onder vuur ligt.
Het nieuwe kabinet gaat experimenten met buurtrechters mogelijk maken. Hierbij wordt gedacht aan (kanton)rechters die ook in de gewone rechtspraak werkzaam zijn of waren. Buurtrechters zullen regelmatig zitting hebben in de buurt en zich daarbij richten op juridisch eenvoudige zaken.
U vindt Barendrecht over het algemeen een veilige gemeente. Wel moeten wij blijvend aandacht besteden aan preventie en handhaving. U vindt dat inwoners daarin zelf ook een rol spelen.
Vanzelfsprekend zetten wij ons in voor een goede aanpak op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daarbij is extra aandacht voor ondermijning. Daarnaast werken wij samen met u en de politie aan preventie via de wijkoverleggen, buurtpreventie en buurtbemiddeling. Er wordt geïnvesteerd in preventie door middel van flyeracties om bijvoorbeeld woninginbraken te beperken. De informatieverstrekking vindt plaats in de Veiligheidspost en het gemeentehuis.
Wij vragen u om uw mening over criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie bij u in de buurt. Hierbij maken wij gebruik van de vragenlijst van de veiligheidsmonitor. Wij gebruiken de uitkomsten van dit onderzoek bij het vormgeven en evalueren van het veiligheidsbeleid.
Wij hebben meer mogelijkheden gekregen om woonoverlast aan te pakken dankzij de Wet aanpak woonoverlast. Op basis van deze wet kan de burgemeester specifieke gedragsaanwijzingen geven aan overlastgevers. Als het nodig is, zullen wij daar gebruik van maken.
Wij zetten samen met u in op preventie. Wij verlagen daartoe de drempels om buurtbemiddeling in te zetten. Daarnaast kijken wij of wij de veiligheid nog verder kunnen verbeteren met behulp van politievrijwilligers of door de inzet van buurtrechters.
Op het gebied van nieuwe vormen van criminaliteit zien wij een taak in het ondersteunen en informeren van ondernemers over onder meer de beveiliging van privacygevoelige gegevens.
Barendrecht kent een rijke cultuur:
Onze gemeente heeft 67 gemeentelijke monumenten, waaronder het bruggenhoofd van de oude Barendrechtse Brug.
Onze gemeente heeft zeventien Rijksmonumenten, waaronder de Watertoren, de meer dan vijfhonderd jaar oude Dorpskerk en de Pendrechtse Molen uit 1731.
In de Barendrechtse bodem ligt een archeologisch monument uit de Nieuwe Steentijd.
Op de bodem van de Gaatkensplas liggen de oudste sporen van menselijke bewoning in het gebied waar nu de wijken Carnisselande en Portland (gemeente Albrandswaard) liggen.
Barendrecht kent een druk verenigingsleven. Van koersbal tot schilderen en van harmonie tot scouting. Het hele jaar door zijn er in Barendrecht bruisende evenementen die veel publiek trekken, bijvoorbeeld het Zomer- en WinterFeest, Barendrecht Beach, de Kunstmarkt, de Doorkomst van de Roparun en allerlei feestelijke activiteiten op Koningsdag. Barendrecht heeft een theater dat ook functioneert als een filmtheater. Poppodia zijn te vinden in de Beuk en BLOK0180. Barendrecht heeft een historisch landbouwmuseum.
In de toekomst zien wij wel dat er wellicht onvoldoende vrijwilligers zijn om op dezelfde manier verenigingen te organiseren. De rol van sociaal ondernemers wordt daarnaast groter. Dit biedt mogelijkheden voor innovatieve manieren van samenwerking.
Het Rijk heeft voor de komende jaren aandacht voor de volgende onderwerpen:
cultuureducatie: zoveel mogelijk kinderen en jongeren komen, ongeacht hun achtergrond, in aanraking met kunst en cultuur;
talentontwikkeling: is van belang voor de kracht en dynamiek van de sector. Ook is het een investering in de toekomst;
maatschappelijke waarde van cultuur: kunst en cultuur moeten een bijdrage leveren aan onderwijs, zorg, toerisme en profilering van de stad, regio e.d.;
digitalisering: maakt op een nieuwe wijze kunst toegankelijk. Bibliotheken zijn hierin belangrijk.
De provincie Zuid-Holland zet vooral in op het culturele erfgoed en het behoud van monumenten.
U wilt meer (betaalbare) cultuur. U heeft behoefte aan meer diversiteit in activiteiten en ontmoetingsplekken, voor jong en oud. Sommigen van u missen het multiculturele aanbod. U heeft daarnaast behoefte aan meer betaalbare cultuur. En aan cultureel en recreatief aanbod voor de jeugd.
U wilt meer beschikbare en betaalbare ruimten voor uw activiteiten. De ruimten zijn er wel, als voorbeeld geeft u lege schoolgebouwen of multifunctionele gebouwen, maar deze zijn niet betaalbaar. Dit vraagt een rol voor de gemeente.
In de gesprekken gaf u aan dat het een goed idee is om meer evenementen te organiseren. Tijdens deze evenementen moeten de winkels open blijven. Dit komt ten goede aan zowel het evenement, de winkels als de bezoekers. De evenementen moeten zowel in Carnisselande als in Barendrecht-Centrum georganiseerd worden.
In 2016 is Het Kruispunt op de Middenbaan totaal vernieuwd. Het Kruispunt biedt onderdak aan de bibliotheek, het theater, een radiostudio en horeca. Het is een belangrijke plek voor ontmoeting in Barendrecht.
Wij blijven de jaarlijkse evenementen organiseren. Daarmee houden wij onze centra en wijken levendig en sfeervol.
Samen met de Historische vereniging, de vereniging Dorpskern Oud Barendrecht, de Erfgoedcommissie en landbouwmuseum ‘De Kleine Duiker‘ zorgen wij voor ons cultureel erfgoed.
In de cultuurnota ‘Doe Mee met Cultuur‘ hebben wij voor de komende periode de volgende ambities geformuleerd:
zoveel mogelijk mensen doen mee en daar beginnen we zo vroeg mogelijk mee: vergroten van cultuurbereik en participatie;
beleven, ontmoeten, ontwikkelen en verbinden zijn belangrijke uitgangspunten voor de cultuursector;
laagdrempelige instellingen met een breed cultureel aanbod;
een sterke basisvoorzieningenstructuur, ook in Carnisselande;
een sterk cultureel netwerk waarin professionele kunstenaars en instellingen elkaar makkelijk vinden;
een breed gedragen amateurveld waartoe iedereen toegang heeft;
sterke samenwerking met andere culturele instellingen, het onderwijs, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties;
cultuur speelt een belangrijke rol in het bruisend houden van de centra en wijken;
een financieel gezonde sector (meerjarige subsidie systematiek);
er komt zoveel mogelijk initiatief vanuit de sector en het maatschappelijke middenveld. De gemeente faciliteert door zorg te dragen voor gebouwen. De gemeente subsidieert activiteiten;
evenementen moeten zowel in Barendrecht-Centrum als Carnisselande georganiseerd worden.
Sporten verbindt mensen met elkaar. Sporten draagt bij aan de lichamelijk en geestelijke gezondheid. Verenigingen hebben een belangrijke rol in de sport.
Barendrecht is een ‘sportgemeente‘. Er zijn veel en kwalitatief goede sportvoorzieningen in de gemeente.
Er is een toename van ongeorganiseerde sport, bijvoorbeeld freerunning. Dit brengt een ander gebruik van de openbare ruimte met zich mee.
Daarnaast spelen sport, sportproducten en het volgen van sportevenementen in de toekomst een steeds grotere rol in de leefstijl van mensen. Beleving wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Mensen gaan niet alleen meer naar een wedstrijd om sport te kijken, maar gaan voor een totaalbeleving. Hiernaast is de verwachting dat de vrije tijd in toenemende mate een zoektocht naar belevenissen wordt en een manier om uiting te geven aan de eigen identiteit en leefstijl. Sport, recreatie, ontspanning en vermaak gaan steeds meer door elkaar lopen.
De laatste jaren is er veel geïnvesteerd en vernieuwd in de sportaccommodaties. Om het voorzieningenniveau op peil te houden zal ook in de komende jaren hierin geïnvesteerd moeten worden.
Als inwoner heeft u behoefte aan een rijker aanbod. Naast de reguliere sporten, zoals als voetbal en tennis, heeft u meer behoefte aan aanbod van en flexibele ruimte voor kleinere (binnen)sporten, zoals werpsporten, een gamehall, biljart en sporten in het openbare gebied, zoals freerunning.
Er is een burgerinitiatief geweest voor een Calisthenics voorziening op de stationsoverkapping. Ook hebben wij samen met andere initiatiefnemers twee hardlooproutes aangelegd van vijf en tien kilometer.
De afgelopen jaren heeft de gemeente nadrukkelijk in de sportaccommodaties geïnvesteerd. Te denken valt hierbij aan de nieuwe baan en het clubhuis voor de Fiets Cross Club Barendrecht, de nieuwe kunstgrasvelden bij Hockeyclub Barendrecht en Voetbalvereniging Smitshoek en de Beach sportaccommodatie. Samen met de Cruijff-foundation is er een Cruijffcourt gerealiseerd.
Sport levert een bijdrage aan de gezondheid. De sportkantines leveren helaas niet altijd gezonde producten. Wij willen de gezonde sportkantine stimuleren. Hiervoor hebben wij ons aangesloten bij het project Vullen of voeden. De buurtsportcoaches benaderen de sportverenigingen met een eigen accommodatie om een breder aanbod van producten te gaan aanbieden. Bezoekers van de kantines krijgen de keuze tussen een gezond en minder gezond hapje en drankje.
In de Sportnota hebben wij voor de komende periode de volgende speerpunten geformuleerd:
Wij gaan door met het onderhouden van de goede contacten met de sportverenigingen. Daarbij is belangrijk dat de lijnen kort zijn. Samen zoeken wij naar passende oplossingen voor ontstane problemen.
Wij gaan door met Barendrecht Sport.
Voor 2018 en volgende jaren wordt bij het ministerie weer de maximale subsidie ad 140% voor buurtsportcoachwerk aangevraagd.
De huidige structuur en partners inzake de Buurtsportcoach blijft bestaan.
De verbinding tussen sport en het sociaal domein wordt verder vormgegeven (zowel inhoudelijk als op het gebied van accommodaties).
Wij gaan onderzoeken of sporten voor doelgroepen (onder andere mensen met een beperking) uitgebreid moet/kan worden.
Wij blijven aandacht houden voor het zorgen voor kwalitatief goede sportaccommodaties.
terug
omhoog