In het hoofdstuk Wonen komen de volgende onderwerpen aan bod: duurzaamheid, groen en recreatie in onze gemeente, woningen voor iedereen en de sfeer in onze gemeente. Hier leest u wat u van mening bent en wat wij doen en gaan doen.
In Barendrecht geven wij gezamenlijk ongeveer € 100 miljoen per jaar uit aan fossiele energie. Om de transitie naar een duurzame energievoorziening vorm te geven, moeten wij in de eerste plaats besparen op gas en elektriciteit. Dit kan voorbeeld door bestaande woningen en gebouwen goed te isoleren. Door technologische ontwikkelingen kunnen wij op termijn nog meer besparen op de energievraag.
Duurzaamheid is meer dan energie. De klimaatverandering heeft effecten op de openbare ruimte. Hitte, droogte, waterveiligheid en wateroverlast zijn onderwerpen die hierbij aan bod komen. Ook natuurbehoud en recreatie spelen bij duurzaamheid een belangrijke rol.
Met het klimaatakkoord van Parijs staat duurzaamheid hoog op de (inter)nationale politieke agenda. Doelstellingen zijn onder andere duurzame energietransitie en CO2-neutraliteit. Dit betekent, dat wij in Nederland van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, overgaan en dat de uitstoot van CO2 geen bijdrage meer levert aan de klimaatverandering. Het vraagt veel inspanningen om deze doelstellingen te halen.
Eén van de maatregelen die ingezet gaat worden, is het aardgasvrij maken van alle huishoudens in Nederland. Dit moet in 2050 gerealiseerd zijn. Verwarming van huizen en kantoren zal worden overgenomen door warmtenetten. Warmtenetten zijn netwerken van leidingen die worden gevoed door restwarmte uit industrie, afvalverbranding en warm water uit geothermie. Koken zal in de toekomst uitsluitend nog elektrisch gebeuren. Ook het vervoer zal overschakelen op elektriciteit en waterstof. Vanaf 2035 worden er geen ‘fossiele’ auto’s meer verkocht. De totale energietransitie moet in 2050 leiden tot een vrijwel CO2-neutrale economie in Nederland[1].
Door de klimaatveranderingen nemen de risico’s van extreme weersomstandigheden toe. Ook Barendrecht krijgt vaker met weersextremen te maken. Hoosbuien veroorzaken steeds meer schade en overlast. Door middel van maatregelen in de openbare ruimte (bijvoorbeeld een andersoortige bestrating) zal Barendrecht zich moeten aanpassen aan deze klimaatverandering; dit wordt ook wel klimaatadaptatie genoemd.
In de gesprekken hebben velen van u aandacht voor duurzaamheid gevraagd. Er is nog veel te winnen op dit gebied. U ziet de volgende mogelijkheden:
een betere afvalscheiding;
meer gebruik van zonnepanelen. De gemeente moet dit stimuleren;
behoud van groen.
Daarnaast heeft u behoefte aan informatie over zonnepanelen, isolatie enzovoorts.
Als gemeente zitten wij niet stil, zoals blijkt uit enkele voorbeelden:
Wij nemen deel aan de Duurzaamheidskring. De Duurzaamheidskring Barendrecht is een netwerk van Barendrechtse bedrijven, (gemeentelijke) organisaties, instellingen, verenigingen en individuele inwoners, dat zich inzet voor een sociaal en economisch duurzamer Barendrecht.
Wij hebben een programma duurzaamheid. Dit houdt onder andere in dat Barendrecht in 2030 CO2 neutraal is. Er lopen onderzoeken naar de aanleg van een warmtenet (thema energie infrastructuur, aansluiten bij infrastructuur in Rotterdam) en geothermie. Wij verwachten dat door samenwerking en kennis delen in de regio de verschillende projecten op dit vlak elkaar kunnen versterken.
Wij nemen deel aan “de Roadmap Next Economy” van de MRDH. Dit samenwerkingsverband van drieëntwintig gemeenten in de regio Rotterdam en Den Haag wil de regionale economie anders vormgeven. Duurzaamheid speelt hierin een grote rol.
Wij geven zelf het goede voorbeeld door onze eigen gebouwen duurzamer te maken. Een goed voorbeeld zijn onze zonnepanelen op het gemeentehuis.
Wij stimuleren de samenleving om zo snel en zo veel mogelijk energie te besparen en zelf op te wekken. Wij kunnen dit alleen samen met u doen. Dus vragen wij iedereen om mee te helpen. Burgers en bedrijven, maar ook scholen, zorginstellingen en sportverenigingen.
De komende periode zetten wij ons extra in op de energietransitie, met als doel: een CO2-neutraal Barendrecht in 2030. In onze gesprekken gaf u aan dat u dit een belangrijk onderwerp vindt.
De informatie over het duurzaam maken van uw woonomgeving zullen wij op een zullen wij op een eenvoudige manier toegankelijk maken, bijvoorbeeld informatie over zonnepanelen en isolering. Hierdoor kunnen wij gezamenlijk een wezenlijke bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid.
Ook het vraagstuk ‘aardgasloos’ wordt de komende periode aangepakt. In nieuwe wijken worden geen leidingen meer gelegd voor aardgas. Bij grote renovatie van woningblokken wordt overgestapt naar aardgasloos. In 2050 moet de hele operatie zijn afgerond. Bovendien moet ook de hele woningvoorraad geïsoleerd zijn. De gemeente heeft hier een regierol.
Daarnaast zal de focus liggen op onze bijdrage aan een circulaire economie. Dit houdt in dat afval beter gescheiden wordt. Producten kunnen hierdoor hergebruikt worden. Afval wordt weer grondstof voor nieuwe producten. Wij willen ons afvalaanbiedstation ombouwen naar een circulair aanbiedstation. Het afvalaanbiedstation wordt dan een centrum waar zaken hergebruikt, gerepareerd, opgefrist opnieuw gebruikt of opnieuw op de markt gebracht worden.
Barendrecht heeft veel te bieden:
U kunt op veel manieren recreëren in Barendrecht, bijvoorbeeld in het uitgestrekte natuur- en recreatiegebied de Zuidpolder. Daarnaast kunt u wandelen en fietsen langs de Oude Maas.
De waterpartijen in Barendrecht, waaronder de grote Gaatkensplas, zijn grotendeels met elkaar verbonden door de Blauwe Verbinding. Dit is een waterverbinding die vanaf de Oude Maas helemaal tot in Rotterdam-Zuid loopt.
U vindt een park in de buurt van elke wijk van Barendrecht. Bijzonder is het dakpark op de anderhalve kilometer lange overkapping van het NS-station. Dit park is uniek in Europa. Het heeft een oppervlakte van ongeveer zestien voetbalvelden en een zeer gevarieerde inrichting.
Barendrecht is een groene gemeente.
In de gesprekken en bijeenkomsten heeft u het volgende aangegeven:
Groen is goed voor de gezondheid en helpt te ontspannen.
Groen dat op de juiste manier is aangelegd en onderhouden, biedt veiligheid en vermindert vandalisme.
Goede groenvoorzieningen zijn belangrijk voor recreatie, zoals groenstroken en parken.
Goede groenvoorzieningen zorgen ervoor dat mensen hier graag komen wonen en bedrijven zich hier vestigen.
De volgende verbeterpunten heeft u meegegeven:
zwerfvuil in het groen;
het onderhoud van het openbaar groen.
Het groen in de openbare ruimte wordt onderhouden volgens vastgestelde kwaliteitseisen. Aan de hand van deze eisen wordt het dagelijks onderhoud (onkruid wieden en grasmaaien) uitgevoerd. Soms moet het groen vervangen worden (planmatig onderhoud). Dit gebeurt door beplanting in te boeten (het inplanten van lege plekken met nieuw plantgoed van dezelfde soort) of door oude beplanting te vervangen door nieuwe beplanting of om te vormen naar gras.
In principe geldt dit ook voor onze bomen. De Barendrechtse bomen worden minimaal eenmaal in de 3 jaar gecontroleerd door een specialist. Ook voor de bomen geldt dat ieder jaar een deel van het bomenbestand wordt vervangen. Het gaat dan om individuele exemplaren (inboet) of soms meerdere bomen, in verband met ziektes.
Samen met de inwoners van de wijk Buitenoord zijn wij die wijk opnieuw aan het inrichten. Deze wijk is zo’n 40 jaar geleden gebouwd. Door ontstane knelpunten, zoals verouderd materiaal, moeilijke wegenstructuur, verandering in gebruik, meer parkeren en minder informeel spelen, is de wijk aan een opknapbeurt toe. Daarnaast kijken wij naar de sociale veiligheid van de wijk. Ook de verandering van bewoners heeft invloed op de nieuwe inrichting. Groen blijft hierbij een belangrijk onderdeel.
De afgelopen jaren is gewerkt aan het realiseren van recreatiegebied Zuidpolder. Dit biedt bewoners en bezoekers ten zuiden van Barendrecht een uitgestrekt groengebied, waar gewandeld, gefietst en gekanood kan worden.
De behoefte aan natuur, rust en recreëren in de nabijheid van waar u woont of werkt, blijft in de toekomst bestaan. Net als u vinden wij het belangrijk om een groene gemeente te blijven. De Zuidpolder, met onder andere het Barendbos, is een goed voorbeeld hoe wij dit voor u willen blijven realiseren. Deze lijn zetten wij voort.
De komende periode zullen wij een survivalbaan aanleggen, het NAM-terrein (Ziedewij) opnieuw inrichten, en de oost-west verbinding richting de Koedood, met de Klimaatbuffer (waterberging) aanleggen.
Barendrecht is een middelgrote gemeente waar het wonen als prettig en rustig ervaren wordt - kleinschalig en met goede voorzieningen. De dorpskern (Doormanplein met de watertoren) en de Middenbaan van Barendrecht zijn belangrijke onderdelen van de Barendrechtse identiteit. Carnisselande brengt de stadse allure in de gemeente. Ook het groene karakter van de gemeente draagt bij tot een positief beeld over het wonen in Barendrecht.
De bouwgrenzen van Barendrecht komen in zicht. Daarom is het noodzakelijk om minder op grootschalige uitbreidingslocaties en meer op kleinschalige binnenstedelijke locaties te bouwen. Dit heeft ook consequenties voor de bestaande woningvoorraad.
De druk op de woonruimte zal de komende jaren verder toenemen. In verstedelijkte gebieden is de trend microwoningen te bouwen. Deze woningen zijn maximaal 40 m² groot en van alle gemakken voorzien. In grote complexen zijn er gemeenschappelijke ruimten, zoals een fietsenstalling, een wasserette enzovoorts. Microwonen is soms een noodzaak, maar vaak ook een bewuste keuze.
In de gesprekken heeft u aangegeven dat het dorpse en groene karakter bewaard moet blijven.
U geeft een ruim voldoende voor uw woonomgeving. Dit blijkt ook uit het rapport “Waar staat Barendrecht 2017, burgerpeiling”.
Daarnaast heeft u aandacht gevraagd voor de volgende onderwerpen:
betaalbare huisvesting voor starters en jongeren. Jongeren geven zelf aan dat zij in Barendrecht willen blijven wonen;
betaalbare huisvesting voor ouderen en kwetsbare mensen. Er moet een goede mix komen van woningen in Barendrecht, zodat iedereen zijn plek kan krijgen en voor elkaar kan zorgen;
meer levensloopbestendige woningen. U denkt hierbij aan appartementen (alles gelijkvloers) in het centrum.
Op dit moment bouwt woningcorporatie Patrimonium levensloopbestendige woningen. Dit zijn woningen die met een simpele aanpassing bij meer fasen in uw leven blijven passen. De woningen komen in het centrum, waar vroeger de brandweerkazerne en het postkantoor stonden. Patrimonium levert de woningen in 2018 op. Met deze levensloopbestendige woningen kunnen ouderen vanuit hun eengezinswoning doorstromen naar een nieuwbouwappartement. Zo komen er woningen vrij voor jongeren en gezinnen.
De combinatie wonen en werken vraagt een opvatting over aanbod van woningtype en woonmilieu. Wij gaan bekijken of het kansrijk is om nog meer woningen voor ouderen te realiseren, zodat de bestaande verouderde en daardoor goedkopere woningen vrijkomen voor jongeren en gezinnen. Ook andere woonvormen, waar bijvoorbeeld meerdere generaties bij elkaar wonen en vormen van wonen gecombineerd met zorg zullen hierbij betrokken worden.
Niet alleen binnen onze gemeente maar ook binnen de regio hebben wij de taak om te zorgen voor een aantal nieuwe woningen. Voor onze huidige inwoners, maar ook voor andere woningzoekenden. Wij vinden het belangrijk dat álle gemeenten hieraan bijdragen.
Groen levert een belangrijke bijdrage aan het karakter van onze gemeente. Barendrecht kenmerkt zich ook door vrij veel laagbouw. Veel huizen hebben een tuin. Nu onze bouwruimte beperkt is, zullen wij na moeten denken over de bouwhoogte. Daarbij houden wij zoveel mogelijk rekening met de omwonenden. Ook zullen we over andere woonconcepten (bijvoorbeeld microwoningen en Kangaroe-woningen) moeten nadenken.
Wij willen de sfeer van het dorp behouden en versterken. Niet omdat wij nog een dorp zijn, daarvoor is Barendrecht te groot, maar omdat u geeft om de saamhorigheid die het dorpse kenmerkt.
De komende tijd zal er een visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving opgesteld moeten worden. Een omgevingsvisie gaat onder andere in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Bij de totstandkoming moeten de inwoners, bedrijven en de instellingen betrokken worden. De strategische visie vormt input voor de omgevingsvisie.
terug
omhoog